Navigation

Historie

Stichting GGK kent al een lange geschiedenis. GGK werd al in 1977 opgericht door Toos van Scheppingen met het idee om meer te kunnen betekenen voor gehandicapten in de regio. Het doel hiervan was om ouders en hun kinderen uit hun isolement te halen.

GGK was toen nog geen stichting, dat gebeurde pas in 1980. De naamsverandering voor de buitenwereld vond pas twee jaar later plaats. 

Inmiddels bestaat Stichting GGK al heel wat jaren en heeft het grote naamsbekendheid opgebouwd in de gemeente Kaag en Braassem. Zo organiseerden de vrijwilligers van deze stichting door de jaren heen diverse uitjes, zoals de vaardag, bloemencorso, Sinterklaas en andere gezellige activiteiten met elkaar. In de loop der jaren is het aanbod aangepast aan de behoeften en de mogelijkheden.
De gehele historie is hieronder te lezen.

Sinds 1977

Op 2 januari 1977 werd de GGK opgericht door mevrouw Toos van Scheppingen onder de naam Geestelijk Gehandicapt Kind. Het doel was gehandicapten van Rijpwetering en Oud Ade en hun ouders een fijne middag te laten beleven. De vele goede reacties van ouders en betrokkenen tijdens de bijeenkomsten en ook bij huisbezoeken, bevestigden dat het organiseren van bijeenkomsten om elkaar te ontmoeten een goede zet was. De activiteiten werden uitgebreid tot heel de gemeente Alkemade.

De GGK werd omgezet naar een stichting op 17 Oktober 1980. Op dat moment waren er 40 belanghebbenden. De naamsverandering in Geef Gehandicapten Kans trad in op 2 januari 1982.

In december 2001 nam Toos van Scheppingen afscheid in het bestuur van Geef Gehandicapten Kans. Na 24 jaar waaronder vele jaren voorzitter, besloot ze het rustiger aan te gaan doen. Tijdens de druk bezochte afscheidsreceptie ontving zij een speldje van het NSG voor bewezen diensten. Voor alle gehandicapten werd er tijdens een feestelijke middag afscheid van Tante Toos genomen. Voor menigeen was het een spannende middag om na 24 jaar lief en leed te hebben gedeeld afscheid te nemen.

Tante Toos werd in de bloementjes gezet en ontving cadeaus van vrijwilligers en bestuur. Van de gehandicapten ontving zij een spiegel waarop het logo van de stichting GGK was gegraveerd met een geldbedrag voor een nieuwe fiets. Na dit officiële gedeelte kwam er nog een verrassing: De Serpentines uit Roelofarendsveen kwamen nog even langs en er werd nog een uurtje gehost en gesprongen op de sfeervolle klanken van deze band.

Het 25- jarig bestaan van de GGK werd in 2002 gevierd met een grote feestmiddag in het dorpshuis in Rijpwetering. Na binnenkomst en een lekkere kop koffie, reden er paardentrams voor. Iedereen kon met de paardentram mee voor een tocht door het mooi landschap rondom Rijpwetering. In het dorpshuis werd men vermaakt met een optreden van clowns, muziek en spelletjes. De middag werd afgesloten met een overheerlijke buffet voor iedereen.

Geschiedenis

In 1976 kwam Toos van Scheppingen op het idee om meer voor de gehandicapten te betekenen en te organiseren. Haar doel was om ouders en kinderen uit hun isolement te halen. Ze legde contact door op huisbezoek te gaan en later door een gezellige (kerst)middag te organiseren. De middag werd opgeluisterd door haar eigen koor. De eerste middag met vrijwilligers en enkele sponsors in Café de Paardenbrug, werd een groot succes. Steeds meer gehandicapten en hun ouders uit de hele gemeente Alkemade sloten zich aan bij de stichting. Het café werd te klein voor de bijeenkomsten en men 'verhuisde' naar  het dorpshuis in Rijpwetering. Dat werd de aangewezen plek waar meer ruimte en faciliteiten waren voor toneelstukjes en koren die de kerstmiddag verzorgden.

Vaardag

Maart 2017, op uitnodiging van de organisatoren van de Kaagsociëteit, de heer en mevrouw Bakker heeft er vele jaren achtereen een vaardag plaatsgevonden. Twaalf boten met vrijwillige schippers varen in ons mooie plassengebied in de buurt met aan boord enkele gehandicapte eregasten en een vrijwilliger of ouder. Tijdens de vaartocht werd er ook aangemeerd bij de Kaagsociëteit om gezamenlijk een heerlijke lunch te nuttigen. Een heel leuk initiatief.

Bloemencorso

In 1997 bestond de GGK 20 jaar. Dit jaar werden er extra activiteiten zoals een feest in de Sporthal De Tweesprong, een zwemevenement en een uitgaansdag. Ook deed GGK met een corsowagen mee  met de optocht van de Kermis in Roelofarendsveen. Met de corsowagen wilde GGK laten zien dat zij ook onderdeel van de samenleving wil zijn.  De gekozen slogan "He!! Wij doen ook mee" sprak voor zich. Bestuur en vrijwilligers deden de voorbereiding van de corsowagen: timmeren, verven en de laatste twee dagen versieren met bloemen. Een verdiende eerste prijs!

Sint Nicolaas

Sinterklaas komt elk jaar op bezoek in zwembad De Tweesprong. Na een kijkje bij de zwemmers en vrijwilligers van "de Waterduikers" heeft Sint Nicolaas voor iedereen een persoonlijk woordje over in de kantine van het sportcentrum.

Winterdagen

Vele optredens worden bij een winterdag georganiseerd in de dorpshuizen van Oud-Ade en Rijpwetering met koren, zangers, zangeressen en ook toneelgezelschappen. Met als klap op de vuurpijl een optreden van een blaaskapel en zoals hier het optreden van het visserskoor uit Katwijk. Ook werden er uitstapjes gemaakt naar het Kerstcircus in Ahoy Rotterdam en Groenoordhal in Leiden. Onvergetelijk is ook het bezoek aan Holiday on Ice in de RAI te Amsterdam.

Tussen Taai en Tulband

Tussen Taai en Tulband is de benaming voor de spellenmiddag in december. In het zwembad worden diverse spelattributen neergelegd om heerlijk op te kunnen ravotten.

Er zijn behendigheidsspellen, waarbij je met een natte spons moet proberen om figuren omver te werpen. Er is een lange drijvende loopmat op het water om overheen te lopen; nou ik geef het je te doen! En verder natuurlijk ballen, duiklaarsjes en ander klein spelmateriaal. Dit jaar lag ook de octopus in het water; een enorm gevaarte waar je kon proberen om er op te klimmen; dat viel al helemaal niet mee! Maar wat hadden we weer een plezier samen!

Bekijk hier meer foto's van Tussen Taai en Tulband

Donateurs

Veel inspanning voor stichting Geef Gehandicapten Kans wordt belangeloos gedaan door vele vrijwilligers en  bestuursleden. Zij zijn vele malen te zien geweest tijdens verenigingsmanifestaties en braderieën voor het promoten van de stichting en donateurs te winnen. De GGK kan niet bestaan zonder donateurs. Sluit u zich bij onze donateurs aan?

ANBI

De stichting GGK voldoet aan alle voorwaarden om de ANBI-status verleend te krijgen. Dat betekent dat de activiteiten die de GGK ontplooit ten dienste staan van een grote groep belanghebbenden. De ANBI-status heeft het voordeel dat u uw giften aan de stichting met de belastingaangifte mag verrekenen.